Felelősséggel adj teret magadnak!

Vannak pillanatok az életedben, amikor betalálnak gondolatok és az érkezésük után az életed részévé válnak?

Az egyik ilyen élményem az volt, amikor 2014-ben utaztam Budapestről Debrecenbe hazafelé. Ekkor már része volt a munkámnak a coaching, adott volt a hitem, hogy mindenki a saját életének mestere, már ott motoszkált bennem, hogy fel kell fedezni mindenkinek ön-magát, így született az „adj teret magadnak” gondolata. Agármérnök végzettségem és a PhD munkásságom itt még megszólított egy csengőt, hogy OK, de ha csak magunkra figyelünk mi lesz a környezetünkkel. A tetteinknek, lépéseinknek természeti, társadalmi és gazdasági következménye van. Fontosnak tartom a rendszerben való gondolkodást.

Az egyetemi óráimon beszélgetek a diákokkal a rendszerszemléletről, a fenntarthatóságról. Ki hogyan látja a természet, a társadalom, a gazdaság viszonyát. Én azzal a nézettel értek egyet, hogy a társadalom a természet része, a gazdaság pedig a társadalmi dimenzión belül helyezkedik el.

A természeti dimenzió körbeveszi a társadalmi dimenziót. Itt az a feladatunk, hogy megértsük a természet, az élet, az élő rendszerek működését, hogyan tudunk úgy részei lenni, hogy megőrizzük, fenntartjuk.

A gazdaságot, az emberek, a társadalom alkotta mester-séges dimenzióként látom. Itt az a feladatunk, hogy ez az alkotás tényleg mesteri legyen.

Talán azt kell megtanulnunk, hogyan legyen egy olyan mesteri alkotásunk, ahol megmarad a természeti beágyazottsága a társadalomnak, és a gazdaság is ezt szolgálja, megmarad a társadalmi dimenzión „belüli”, mesteri alkotásnak. Így egészült ki a mottóm, és született meg a „Felelősséggel adj teret magadnak!” üzenete.

TEDx szervezőként sok üzenettel találkoztam, amit érdemes terjeszteni. Így 2015-ben, amikor Roni Porattal készültünk az előadására megerősödött bennem, milyen fontos a „felelősség-vállalás”, angolul a „respons-ability”.

Érdekes volt, amikor azt a kérdést kaptam, hogyan fordítom magyarra a responsability szót. A respons, magyarul válasz, az ability képesség, válaszadás képessége. Eddig még nem jutott eszembe, hogy a felelősségvállalás szavunkban ott van a „felelet/válasz”.

A „felelet-vállalása”. Megerősített abban, hogy minden feleletünkkel, válaszunkkal egy adott helyzetben vállalásunk van. Képesek vagyunk-e megfelelő választ adni. Tőlünk függ, hogy hogyan cselekszünk, mit válaszolunk. A nem cselekvésnek is van következménye, amit szintén vállalnunk kell.

Covey az eredményes emberek 7 szokása könyvében (ami egyik kedvenc és meghatározó olvasmányom) szintén felhívja a figyelmet a választásunk szabadságára. Milyen választ adunk egy adott helyzetre, mennyire vagyunk proaktívak, alkotók. A választás szabadsága mögött álló emberi tulajdonságaink ajándékok az életünkben arra, hogy „egy jó életre vállalkozzunk”.

Egyéni coaching szolgáltatásom neked szól, ha fontos számodra is, hogy tisztán lásd értékeid, felelősséggel tudj teret adni magadnak, bátran vállalkozz. Gondolatébresztő, kreatív folyamatban dolgozunk együtt, megoldásfókusszal, teljes figyelemmel létedre.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük