Hozzáállás kérdése?

Viselkedésünkhöz hozzátartozik, hogy állunk hozzá adott helyzetekhez. Sokat használt kifejezés a „hozzáállás kérdése”. Neked milyen a hozzáállásod?

Korábbi blogbejegyzésemben írtam a Profile XT felmérésről, hogy kitöltésével  három nagy területen – gondolkodás, viselkedés, érdeklődés – kapunk képet magunkról.

Az elkövetkező bejegyzésekben a viselkedéshez kötődő 9 jellemzőt járjuk körbe. Viselkedésünk a környezetre irányuló külső megnyilvánulásunk (akciónk, reakciónk). .Azért is hasznos viselkedésünkkel foglalkozni, mert itt tudunk igazán dolgozni magunkkal, alakítani viselkedésünkön. A ProfileXT felmérés őszinte kitöltésével képet kapunk természetes viselkedésünkről.. Az eredmény megmutatja, hogy a dolgozó magyar lakossághoz képest, hogyan lehet minket jellemezni.

hozzáállás egy, a vizsgált 9 jellemző közül, azt mutatja meg, hogy mennyire jellemző az egyénre az optimizmus és a bizalom. Mennyire bízok magamban, a másik emberben, a folyamatban.

A fenti példán a kitöltő személynél a hozzáállás 8-as, átlagon felüli értéket kapott. Itt a magas érték azt jelenti, hogy az illető bizalommal van önmaga, és mások iránt. Jellemzően keveset foglalkozik azokkal a körülményekkel, melyekre kevés a ráhatása. Az a megközelítése, hogy a legjobbat hozza ki az adott helyzetből.

Az alacsonyabb érték azt jelentené, hogy az egyén elővigyázatos, időre van szüksége, hogy másoknak bizalmat szavazzon. Nehéz helyzetekben kritikus. Először a lehetséges problémákra, nehézségekre fókuszál a feladat megoldása kapcsán.

Természetesen egyik sem jó, vagy rossz jellemző. Attól működik a világunk, hogy ilyen sokfélék vagyunk. Sokszor jól jön, ha valaki felhívja a figyelmünket a veszélyekre, vagy van olyan helyzet, amikor az segít, ha a megoldásokat keressük. Az, hogy tisztában vagyunk a természetes viselkedésünkkel abban segít, hogy megértsük adott helyzetekre adott reakcióinkat, és ha kell tágítsuk határainkat.

Természetes működésünkből, komfortzónánkból kilépve 5 érték szélességű is lehet az a tartomány, amiben mozogni tudunk. Pl. egy 8-as hozzáállás értékű egyén a helyzettől függően 6-tól 10-ig tartó tartományban is jól tud működni, ha fejleszti magát.
Hiszek abban, hogy érdemes egy életen át fejleszteni magunkat, tágítani a határainkat. Az alábbi feladattal ezt te is megteheted.

Ha szeretnéd megismerni ProfileXT térképedet, és egyéni coaching folyamat keretében fejleszteni magad, keress bátran!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük