Ráció, intuíció vagy mind a kettő?

Nálad melyik fontosabb? Az érzéseid, vagy az előtted álló tények kapnak nagyobb szerepet döntéseidnél?

viselkedésünknek egy izgalmas területe az értékítélet, a döntéseink születése. Az objektív értékítélet az ész/ráció és az ösztönösség/intuíció egyensúlyát fejezi ki. Azt vizsgálja, hogy a véleményalkotás folyamatában mekkora szerepet játszanak érzelmeink és az előttünk álló tények.

Az egyik végén a skálának azok állnak, akik az érzéseikre hagyatkoznak. Ott vannak a tények is előttük, de figyelmen kívül hagyják őket, a megérzések győznek a tények felett. A másik végén azok állnak, akik csak a tények alapján döntenek, nincs ott az ”úgy érzem”.

Móricz Emese blog bejegyzésében Daniel Kahneman munkásságára, az elérhetőségi torzításra, is felhívja a figyelmet. Az elérhetőségi torzítás arra hajlamosít minket, hogy elfogulttá válunk a nemrég szerzett információkkal szemben. A gyors gondolkodás szisztematikus torzításokhoz is vezethet. Ennek oka, hogy a legkönnyebben felidézhető vagy legélénkebb információ általában nem a legpontosabb. Ha ezek alapján döntünk, sokszor nagyobb káoszt okozunk, mint szerettük volna.

Egy korábbi blogbejegyzésünkben is előkerült, hogy mennyire a tények, vagy a megérzések vezetnek a döntéseinknél. Agyunk működéséről szóló kutatásból idéztük, hogy az érzelmi agytól egy idegsejtekből álló széles autópálya vezet a gondolkodó agy felé, míg a visszafelé vezető pálya inkább csak egy vékony ösvényre hasonlít.

A ProfileXT kompetencia felmérés tanácsadói jogosultsághoz nyújtott képzésen a Profiles csapatából Kovács Judit példája nagyon megfogott. Akkor még nem is gondoltam, hogy 2021-ben saját tapasztalásom is lesz ehhez a példához. Judit azt mesélte, hogy azt képzeljük el, hogy alapból érzelmi oldalról indulunk. Az élet hozhat olyan eseményeket, hogy visszaélnek a bizalmunkkal, csalódások érnek, így egy falat húzunk fel az érzelmek útjába, így maradnak a tények.

2016-ban, amikor először töltöttem ki a felmérést a kompetencia térképemen az objektív értékítéletem a négyesen állt. Ez azt jelenti, hogy az érzelmek erősebben vezetnek döntéseimben a tényeknél. Szeretek a megérzéseimre hallgatni, minden előnyével és hátrányával együtt. Ezek az érzések kötődhetnek egy általam elképzelt vízióhoz is. Azt is tudni kell rólam, hogy szeretek naplót vezetni, ahol a tényeket is feljegyzem. Ez segített, szembesíteni magam azzal, hogy az érzéseim néha a képzeletem világa által vezérelnek és a valóságot tükröző tényeket is figyelembe kell vennem, hogy jó döntést hozzak. A tények által épített falam 2021-re elmozdított az ötös érték felé, így jobban támaszkodok a tényekre.

Mivel viselkedésünk is egy nagyon színes világ, érdemes figyelnünk arra is, hogy beszélgetőtársunkra, mi jellemző. Ha inkább a tények vezérlik, akkor a mit mondok fontosabb számára annál, hogy hogyan mondom. Míg azoknál, akiknél az érzelmek dominálnak figyelnünk kell arra is hogyan beszélünk velük.

Jó hír, hogy a viselkedésünk fejleszthető. Persze mindenhez idő kell, nem megy egyik napról a másikra, de a befektetett munka meghozza gyümölcsét.

Ha érdekel a coaching, szereted fejleszteni magad, új kompetenciák alkalmazásával egy jó életre vállalkozni, tarts velem, válaszd egyéni coaching szolgáltatásom.

Newsletter signup

Ha szeretne próbafeladatot adja meg az email címét!

Please wait...

Köszönjük hamarosan emailt küldünk!