Mikor lesz együttműködő a működésünk?

Ez a blogbejegyzés rendhagyó módon kétszerzős. A viselkedésünk két fontos területére az önérvényesítésre és az alkalmazkodásra, együtt néztünk rá Lévai Liával

Felelősséggel adj teret magadnak blogbejegyzésem több szálon fűzhető ehhez a témához. Ott írtam a rendszerszemléletről, hogy milyen sok szálon kapcsolódunk össze, így az önérvényesítést és az alkalmazkodást több dimenzióból lehet figyelembe vennünk.

Leszűkítve a kapcsolatainkat, most két ember közötti viselkedésre fókuszálunk, arról írunk, hogy mi ketten, coachok, mit gondolunk erről. Liának a kedvenc témája a párkapcsolat, ezért tovább szűkítve az interakciókat, a párkapcsolatokon keresztül nézünk most rá erre a két viselkedésre.

Azért is a párkapcsolat, mert Lia női ügyfeleinél gyakran tapasztalja, hogy belefutnak a túlalkalmazkodásba, ami alárendelődéshez vezet.

Holló Gábor, a Megoldásközpont PszichoCafé programján, a hídépítés szimbólumát használta a párkapcsolathoz, ahol mind a két félnek építeni kell ahhoz, hogy legyen híd, még akkor is, ha az egyik többet tesz hozzá. Brene Brown üzenetéből ehhez még azt lehetne hozzá tenni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor nincs annyi forrás egyik oldalról sem, hogy összeérjen a híd, meglegyen a 100%.

Fontos, hogy ezeket a helyzeteket észrevegyük, tisztázzuk. Azt gondolom, hogy ilyen helyzetekben fordulhat elő az alárendelődés, amikor az egyik fél erőforrásain felül túl alkalmazkodik azért, hogy a híd álljon, elmarad a megbeszélés.

Összeállítottunk egy ábrát, ennek segítségével mutatjuk be, hogyan látjuk mi az alkalmazkodást és önérvényesítést egy párkapcsolatban

A közös cél a boldogság. Ez szerintünk akkor jön létre, ha mind a két személy felméri saját szükségletét, alapvető értékeit (ÉN, TE), tisztán látja, ismeri önmagát. Az önismeret hiánya miatt, hídépítés helyett légvárépítés történik. Abban a téves hitben vagyunk, hogy valóban figyelembe vesszük a saját szükségleteinket és a másik szükségletét is miközben hiányzik az önismeret.

Ezért az első lépés önmagamat felfedezni.

Passzivitásnak neveztük el, ha egyikőjük szükséglete sincs figyelembe véve a kapcsolatban.

Dominánssá válik a kapcsolat, ha valamelyik fél önző és nem veszi figyelembe a másikat, a társ pedig nem áll ki önmagáért.

Alárendelődés alakul ki, ha az egyik fél nem ad hangot az igényének, vagy a másik igényeinek alárendeli önmagát.

Az alkalmazkodásnál mind két fél elfogadja, hogy csak bizonyos szükségleteit érvényesítse.

Ahhoz, hogy kialakuljon az együttműködés, mind a két fél teret ad és teret kap szükségleteinek a kapcsolatban.
Mi élveztük az együtt-működést a blogírása során, és reméljük hasznosnak találtad, kedves olvasó!

Ha van kedved, töltsd ki a pároddal a blogbejegyzéshez készült feladatot és beszéljétek meg a felmérésetek eredményét. Ha neked is fontos, hogy tisztán lásd magad a ProfileXT felmérés segítségével ránézhetsz természetes viselkedésedre, vagy választhatod az egyéni coaching szolgáltatásom.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük