Térképezd fel erősségeidet

Hogyan működök természetes üzemmódban? Honnan tudom, hogy melyek is az erősségeim?

Hitvallásom egyik alapeleme, hogy az önismeretre, saját erősségeinkre alapozva és azokat kiaknázva találhatjuk meg azt a tevékenységet, amire érdemes vállalkoznunk. Sok esetben viszont maguk sem tudjuk pontosan, hogy melyek is ezek az erősségek.

Szabados Andinak köszönhetem, hogy 2016-ban megismerhettem a ProfileXT kompetenciafelmérést. Andi által megismertem karaktertérképemet. A ProfileXT a teljes személyiségét 3 oldalról vizsgálja: gondolkodás, viselkedés és érdeklődés oldaláról.

Gondolkodás a kognitív kapacitást méri: az információ-feldolgozás mikéntjét, a tanulást, a verbális képességeket, illetve a számokhoz való viszonyt.

Viselkedésbeli kompetenciák egységben az alapvető működési mechanizmus rajzolódik ki: hol van az egyén komfortzónája, mi az a viselkedés, ami ösztönösen jön, hogyan szeret valaki dolgozni. Ez a rész többek között információt ad az energiaszintről, az alapvető hozzáállásról, a döntéshozatali mechanizmusokról, az önálló vagy éppen irányított munkavégzés iránti igényről, alkalmazkodás és függetlenség összefüggéseiről, az önérvényesítés mikéntjéről, az intuitív és tényeken alapuló gondolkodás arányáról.

A harmadik rész, az Érdeklődés vizsgálatával pontos képet kaphatunk arról, hogy mi az a belső „drive”, ami hajtja – mi az egyén „üzemanyaga”. A 6 érdeklődési kör: vállalkozó szellem, humán, kreatív, mechanikai, adminisztratív, tudományos-szakmai érdeklődés. Az első helyeken szereplő érdeklődési körök jelzik azokat a tevékenységeket, amelyeket az egyén a legszívesebben végez. Nyilvánvalóan a további érdeklődési területekhez tartozó feladatokat is képes tökéletesen elvégezni, ugyanakkor ehhez sokkal több energiára van szüksége, ezek a „nem szeretem” feladatok számára. Természetesen itt is a 6 érdeklődi kör, és ezeknek egymással, illetve a viselkedésbeli kompetenciákkal való összefüggései adják meg a teljes képet

Ha szeretnél te magad is kitölteni egy ProfileXT felmérést, és ezzel közelebb kerülni önmagadhoz, és jobban kiaknázni az erősségeidet, keress bátran: egyéni coaching.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük